Prelekcja i podsumowanie projektu dot. organizacji tradycyjnych warsztat?w kulinarnych.
Źródło: Urz?d Gminy Cedry Wielkie   
15.11.2016.

W poniedzia?ek 14 listopada 2016 r. w ?u?awskim O?rodku Kultury i Sportu w Cedrach Wielkich odby?a si? gala podsumowuj?ca projekt pn. Organizacja tradycyjnych warsztatów kulinarnych - stworzenie lokalnej bazy ?u?awskich produktów tradycyjnych jako elementu Listy Produktów Tradycyjnych Województwa Pomorskiego”, który mo?liwy by? do realizacji dzi?ki wsparciu finansowemu z Gminy Cedry Wielkie i „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestuj?ca w obszary wiejskie” w ramach z?o?onej oferty na realizacj? operacji uj?tej w Planie Operacyjnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2016-2017. Projekt zosta? przygotowany, pozyskany i zrealizowany przez ?u?awski O?rodek Kultury i Sportu w Cedrach Wielkich. Ca?kowita warto?? projektu: 25 730,00 z?., warto?? wsparcia finansowego: 24 980,00 z? zak?ada? przeprowadzenie cyklu szkole? i warsztatów z zakresu tradycyjnej kuchni ?u?awskiej - ??cznie 66 godzin szkoleniowych w ci?gu 3 miesi?cy prowadzonych przez wykwalifikowanego kucharza - Artura Stanek. W ramach zadania odby?y si? zaj?cia teoretyczne i warsztaty praktyczne bazuj?ce zarówno na do?wiadczeniach Stowarzyszenia ?u?awy Gda?skie (na podstawie publikacji i zarchiwizowanych materia?ów), jak i na zapisach w starych recepturach z obszaru ?u?aw. Osoby uczestnicz?ce w warsztatach zabezpieczone zosta?y w niezb?dny sprz?t kuchenny, a tak?e w produkty spo?ywcze. Dodatkowo ca?o?? wydarzenia i powsta?e potrawy zosta?y uwiecznione i stanowi? b?d? grafik? w publikacji, której wydanie zaplanowane jest na prze?omie najbli?szych miesi?cy. Dodatkowo w ramach wydarzenia odby?y si? prelekcje. nt. projektu i mo?liwo?ci jakie daje rejestracja produktów i podejmowanie inicjatyw w zakresie rozwoju obszarów wiejskich, w tym kreowania nowych miejsc pracy poprzez wprowadzenie produktów ?u?awskich, która zosta?a przeprowadzona przez Pani? Krystyn? Gierszewsk? i Pana Piotra Ha?uszczaka. Poza samymi produktami tradycyjnymi omówione zosta?y mo?liwo?ci finansowania zada? ze ?rodków UE przez Pani? Emili? Grzyb - Prezes LGD „Trzy Krajobrazy”. Na podsumowanie projektu poza uczestnikami zaj?? kulinarnych przybyli zaproszeni go?cie. W szczególno?ci mile powitany zosta? Pan Janusz Goli?ski - Wójt Gminy Cedry Wielkie, Pani Bo?ena Daszewska - Przewodnicz?ca Rady Gminy Cedry Wielkie, Pan Piotr Ha?uszczak - Prezes Wojewódzkiego Zwi?zku Kó?ek Rolniczych i Kó? Gospody? Wiejskich, Prelegenci: Pani Krystyna Gierszewska - Prezes Kociewskiego Forum Kobiet, Emilia Grzyb - Prezes LGD „Trzy Krajobrazy”, Radni, So?tysi Gminy Cedry Wielkie, a tak?e przyjaciele wspó?pracuj?cy z ?OKiS. Podczas gali pracownicy ?OKiS - ?ukasz ?arna i Karina Tymoszuk podsumowali realizacj? projektu, w tym równie? zmagania uczestników zaj??, nawi?zuj?ce do tradycji i historii ?u?aw gda?skich. Po cz??ci oficjalnej wszyscy go?cie zostali zaproszeni do konsumpcji przygotowanych przez uczestników warsztatów ponad 20 potraw. Dodatkowo w trakcie wydarzenia zosta?a zaprezentowana wystawa fotograficzna z realizacji projektu sk?adaj?ca si? ze zdj?? warsztatowych i przygotowywanych potraw.

Zapraszamy do galerii zdj??  >>  Za??cznik
 
« poprzedni artykuł   następny artykuł »